Vochtige muren

Er is niets vervelender dan vochtige muren in je huis. Je kunt er schimmelvorming van krijgen en dit is niet goed voor het leefklimaat in de woning. Als je vochtige muren niet aanpakt, is de kans op gezondheidsproblemen groot en daar zit natuurlijk niemand op de te wachten. Daarbij kunnen vochtige muren ook nog eens voor schade aan de woning zorgen. Laat je vochtproblemen dus tijdig oplossen. Hoe je dit kunt doen, lees je in dit artikel.

Hoe herken je vochtige muren?

Je hebt niet altijd direct in de gaten of je te maken hebt met vochtige muren. Er zijn echter een aantal zaken, waaraan je deze snel zult herkennen. Er kan bijvoorbeeld schade aan het pleisterwerk ontstaan: het wordt poreus en zal op den duur loslaten. Ook behang zal los gaan laten. Het kan zo zijn dat er in het huis een muffe geur hangt. Deze geur trekt trouwens gemakkelijk in stoffen meubels, het tapijt of in de gordijnen. Ten slotte zul je ook schimmelvorming zien bij vochtige muren. Let op: deze schimmels kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Oorzaken van vochtige muren?

Er zijn diverse oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat je last krijgt van vochtige muren in je woning. Eén daarvan is opstijgend vocht uit de grond. Je kunt hier last van krijgen als je een slechte of verouderde fundering hebt. Een andere oorzaak kan zijn dat er veel condens in de woning is en dat er niet goed geventileerd wordt. De condens slaat dan onder andere neer op de muren en op het plafond. Ook is het mogelijk dat je last hebt van doorslaand vocht. In dit geval dringt er water vanuit de buitengevel naar binnen. De oorzaak hiervan is vaak een slecht onderhouden buitenmuur.

Vochtprobleem opstijgende vocht oplossen

Er zijn drie manieren waarmee je het probleem van opstijgend vocht op kunt lossen. Een ervan is het injecteren van de vochtige muren met een vochtwerend middel. Het middel zorgt ervoor dat het optrekkend vocht niet verder kan. Een tweede manier is het onderkappen van de muren. In dit geval freest men sleuven in de gevel en hierin brengt men een kunststof kering aan, zodat het optrekkend vocht wordt tegen gehouden. Ten derde kun je kiezen voor het Carebrick- systeem, waarbij er keramische kokers in de vochtige muren geplaatst worden. Deze kokers zorgen ervoor dat het optrekkende vocht uit de muur naar buiten wordt afgevoerd.